Strona główna | ProduktyParoc UNS 34 - poddasze i ściany przygotowane na nowe Warunki Techniczne

Paroc UNS 34 - poddasze i ściany przygotowane na nowe Warunki Techniczne

Za pół roku czeka nas kolejna aktualizacja Warunków Technicznych. Inwestorzy planujący budowę lub termomodernizację domu już wkrótce poszukają rozwiązań zwiększających efektywność energetyczną budynku - np. w postaci grubszej izolacji ścian czy poddasza. Rozwiązaniem, które doskonale wpisuje się w przyszłe wymagania, jest płyta izolacyjna z wełny kamiennej PAROC UNS 34 o uniwersalnym zastosowaniu budowlanym.

PAROC UNS 34 to elastyczna, niepalna płyta z wełny kamiennej, którą można stosować w charakterze izolacji termicznej, akustycznej i przeciwogniowej podłóg, fasad, krokwiowych dachów skośnych oraz dachów na wiązarach - zarówno w przypadku poddaszy użytkowych, jak i zimnych poddaszy nieużytkowych. Płyta jest łatwa w obsłudze, cięciu oraz montażu w różnych rodzajach zastosowań. Elastyczna wełna kamienna nie osiada, nie kurczy się i nie traci swoich właściwości izolacyjnych przez cały okres użytkowania, dlatego doskonale sprawdza się zwłaszcza jako wypełnienie fasad szkieletowych oraz dachów skośnych, w przypadku których wypełnia puste przestrzenie skuteczniej, niż sztywne płyty piankowe.

To, co wyróżnia płytę, to jej wszechstronne zastosowanie oraz doskonałe parametry termoizolacyjne. Bardzo niski współczynnik przewodzenia ciepła  = 0,034 W/(mK), w połączeniu ze zwiększoną gęstością wełny pozwala płycie uzyskać zwiększoną odporność na konwekcję. Dzięki temu płyta zachowuje swoje właściwości cieplne zarówno w czasie ostrej zimy, jak i upalnego lata, zapobiegając tym samym ucieczce ciepła z budynku oraz nadmiernemu nagrzewaniu wnętrza w sezonie wakacyjnym. Dzięki doskonałym parametrom termoizolacyjnym płytę można stosować wszędzie tam, gdzie grubość zabudowy jest krytyczna - np. w budynkach pasywnych. Wysoka "lambda" pozwala na zmniejszenie grubości izolacji, a tym samym całej konstrukcji budowlanej.

PAROC UNS 34 to rozwiązanie, które spełnia podwyższone wymagania stawiane przez nowe Warunki Techniczne. Obowiązującą od 1 stycznia 2017 roku maksymalną wartość współczynnika przenikania ciepła dla poddaszy Umax = 0,18 W/(m2K) można uzyskać, stosując płytę PAROC UNS 34 o grubości zaledwie 180 mm. W przypadku wymagań docelowych, przewidzianych na rok 2021, warunki spełni płyta o grubości 250 mm, która zapewni przegrodzie dachowej współczynnik przenikania ciepła na poziomie zaledwie 0,13 W/(m2K).

Właściwości techniczne:
  • Norma zharmonizowana: EN 13162:2012
  • Deklarowany współczynnik przewodzenia ciepła : 0,034 W/(mK)
  • Klasa reakcji na ogień: A1
  • Krótkotrwała nasiąkliwość wodą WS: ≤ 1 kg/m²
  • Długotrwała nasiąkliwość wodą WL(P): ≤ 3 kg/m²
  • Opór dyfuzyjny pary wodnej MU: 1
  • Klasa tolerancji grubości: T4
  • Stabilność wymiarowa przy określonej temperaturze (Deklarowana), DS(70,-): ≤ 1%
  • Dostępne wymiary:
    • długość: 1200 mm
    • szerokość: 600 mm
    • grubość: 50-200 mm
Źródło i zdjęcie: PAROC

CZYTAJ WIĘCEJ

Paroc: Już za rok nowe Warunki Techniczne dla budownictwa. Jakie będą zmiany?
Paroc przedstawia płytę sufitową PAROC CGL 20cy
Seria płyt izolacyjnych do fasad otynkowanych Paroc Linio
Płyta Paroc GRS 20 - odpowiednia izolacja termiczna fundamentu
Paroc prezentuje płyty wiatroszczelne z serii WAS 25
Wywiad szefem działu Izolacji Budowlanych w Grupie Paroc
Paroc: nadciąga sezon grzewczy. Jak przygotować dom na wyższe rachunki?
Paroc inwestuje i rozwija zakład produkcyjny w Trzemesznie



DODAJ KOMENTARZ
Wymagane: Zaloguj się aby dodać komentarz > Zaloguj się
PREZENTACJA FIRM
Festool
TEMAT MIESIĄCA
Mamy 30 lat na modernizację wszystkich budynków. Czy Polska na tym skorzysta?

Zgodnie z założeniami nowej dyrektywy, państwa członkowskie UE muszą opracować długoterminową strategię renowacji budynków, zarówno publicznych jak i prywatnych. Plan jest taki, by do 2050 roku wszystkie budynki w Polsce były budynkami o niemal zerowym zużyciu energii (tzw. standard nZEB). Założone plany powinny zawierać także cele pośrednie, które zrealizujemy w latach 2030 i 2040. Czytaj więcej